Wednesday 12 September 2012

Puasa 6

Semalam aku still lagi puasa untuk menghabiskan saki baki puasa 6 yang tinggal lebih kurang 2 hari je lagi. So, terpaksalah terkejar-kejar nak balik masak. Fuhh..memang penat sangat-sangat. Tapi tak kan tiap-tiap hari nak beli makanan kat kedai. Nanti En. suami bosan plak. So, semalam rasa macam nak makan tomyam. Bila masak tomyam, sedap dimakan dengan telur bungkus dan kailan ikan masin. Cuma semalam, kailan tak de. So, goreng sayur campur biasa je la.





TOMYAM AYAM

BAHAN-BAHANNYA:

ayam bahagian dada (dipotong kecil-kecil) *
bebola ikan * 
5 ulas bawang putih *
3 batang serai - diketuk *
sayur-sayuran (carrot, baby corn, bunga kubis)*
1 biji tomato - dipotong empat
2 packet perencah tomyam adabi (aku suka kuah pekat. Jika tak suka pekat, boleh guna 1 pckt saja)
3 helai daun limau purut
5 biji cili padi (diketuk) - jika suka pedas, boleh tambah lagi
2 camca  besar sos ikan
sedikit perahan limau nipis
3 camca besar susu pekat manis
1/2 camca teh garam
daun sup, daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan
Air secukupnya

Cara Mambuatnya :
1- Masukkan  bahan-bahan bertanda * ke dalam periuk. Masak semua bahan-bahan tadi sehingga mendidih dan empuk sedikit.
2-Kemudian, masukkan perencah tomyam, daun limau purut, cili padi dan tomato tadi. Biarkah mendidih seketika.
3-Masukkan susu pekat dan perasakan dengan garam secukupnya.
4-Akhir sekali, masukan sedikit perahan limau nipis. Taburkan daun sup & daun bawang serta bawang goreng tadi.



TELUR BUNGKUS

BAHAN-BAHANNYA:

100g daging cincang - aku guna jenama ramli
1/2 camca teh lada hitam - ditumbuk*
5 ulas bawang putih-ditumbuk*
1/2 camca teh secukup rasa - aku guna jenama maggi *
1 labu bawang besar - potong dadu
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
1 camca teh sos tiram
1 biji tomato - dipotong dadu
garam dan gula secukupnya
Hirisan timun dan daun bawang sebagai hiasan


CARA MEMBUATNYA :
1-Perapkan daging cincang tadi bersama-sama bahan bertanda * lebih kurang 10 minit.
2-Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang besar yang di potong dadu tadi. Apabila agak layu sedikit, masukkan daging cincang yang diperap tadi. Biarkan daging tadi masak dan garing sedikit, masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata.
3- Perasakan dengan garam dan gula.
4- Akhir sekali masukan tomato yang dipotong dadu.
5-Hiaskan dengan hirisan timun dan daun bawang

Selamat Mencuba :)








No comments:

Post a Comment